Do knihovny nejen za knihami

Chodíte si do knihovny „jen“ půjčovat knížky nebo za studiem? Městská knihovna v Praze toho nabízí mnohem víc. Já jsem začala jejich dalších nabídek využívat na rodičovské s prvním dítětem, kdy jsme bydleli kousek od knihovny Na Jezerce. Navíc je to ideální program pro podzim a nadcházející zimu.

Pobočka Na Jezerce

To jsou krásné prostory, které prošly velice zdařilou rekonstrukcí. Dětské oddělení je ve druhém patře, kam se pohodlně dostanete výtahem (kočárek se vejde). K dispozici je zde velice povedená dětská herna včetně stolku pro malování.

Pražské zkratky - Kam s dětmi v Praze? Do knihovny nejen za knihami
Pobočka pravidelně pořádá akce pro děti i jejich rodiče.

Každý čtvrtek dopoledne je to například jóga pro rodiče, která byla dříve dokonce i s hlídáním. Nyní to funguje tak, že rodiče cvičí a děti si hrají vedle v koutku. Další pravidelná akce je vždy první pondělí v měsíci – tzv. „Pohádkové babičky„, kdy dobrovolnice čtou dětem pohádky a pak si s nimi hrají, pokud mají děti zájem. Bývá to moc milé a pro děti i seniory přínosné mezigenerační setkání.

Tipy na zajímavé akce, které pořádá Městská knihovna najdete v kalendáři Pražských zkratek.

Na webu knihovny najdete vše o pravidelných i nárazových akcích, které se na pobočce konají (pozor, některé akce je třeba si rezervovat, více vždy na webu u jednotlivých akcí). Návštěvu knihovny můžete spojit s procházkou v parku Jezerka, kde je dětské hřiště nebo zajít do Zrno Zrnko, kde mají dětský koutek, výbornou kávu, chleba a další dobroty.

Pobočka Velký mlýn

Ke konci prázdnin Městská knihovna v Praze otevřela novou pobočku v Libni. Musela jsem tam vyrazit ještě v šestinedělí a i tady moje srdce plesalo. Knížky, krásně zrekonstruovaný prostor původního mlýna a ještě kavárna k tomu. Za hezkého počasí můžete posedět i venku před mlýnem.

Pražské zkratky - Kam s dětmi v Praze? Do knihovny nejen za knihami

I zde pravidelně pořádají akce jako jsou „Pohádkové babičky“, různé výtvarné dílny a věřím, že přibydou i další akce. Přeci jen se pobočka teprve rozjíždí. Program najdete tady.

Návštěvu knihovny také doporučuji spojit s procházkou – tentokrát v Thomayerových sadech. Na dětské hřiště s vodními prvky dojdete za zhruba 5 minut chůze.

Pražské zkratky - Kam s dětmi v Praze? Do knihovny nejen za knihami
Hřiště na mapě Pražských zkratek – TADY!

Pokud Vás neuspokojila kavárna ve Mlýně, doporučuji zajít do Alf&Bet, kde nabízí skvělou kávu, chleba a „bohužel“ i další dobroty.

Také jste překvapeni, jak bohatý a zajímavý program se dá spojit s návštěvou knihovny?
Stačí mít pouze čtenářský průkaz (podrobnosti pro založení najdete tady) a za roční poplatek 60 Kč můžete využívat program, který Městská knihovna v Praze nabízí. A samozřejmě půjčovat knihy! Děti do 15ti let mají čtenářský průkaz zdarma.

Začátkem listopadu knihovna otevřela další zrekonstruovanou pobočku – tentokrát na Petřinách.

Tento článek pro vás napsala Ivana, máma tříletého rošťáka, ke kterému za chvílí přibyde mladší brácha. Neradi sedí sami doma, ale naopak rádi objevují a poznávají nové kamarády. Ideálně, když je to nestojí moc peněz a zbyde jim na další dobrodružství:) Aktivity rádi střídají, takže se můžete těšit na tipy na výlety do přírody, sportovní akce, ale i výstavy, koncerty a další kulturní akce.

Další tipy pro procházku Prahou:

Aktuální víkendové tipy pro rodiny s dětmi ✓Národní muzeum s dětmi Vyšehrad s dětmi ✓Věž Staroměstské radnice ✓Trampolíny v Praze ✓Mirákulum v Praze ✓Valdštejnská zahrada ✓Karlovo náměstí ✓Botanická zahrada PF UK ✓Karlův most  ✓Šifrovačky zdarma ✓Hostivařská přehrada ✓Na kole s dětmi – Podléský rybník ✓Po stopách Golema ✓V Praze pro děti zdarma ✓Když v Praze prší ✓Hravé procházky pro rodiny s dětmi

Stále si lámete hlavu, kam vyrazit v Praze s dětmi?

Každý první den v měsíci rozesílám e-mailový zpravodaj o Praze pro děti? Přihlaste se k jeho odběru a mějte přehled, co se děje v Praze! ►►►Zpravodaj o Praze

Napsat komentář