Rozhledna na Závisti u Dolních Břežan


S fascinující panoramatickou vyhlídkou na okolní krajinu je Rozhledna Závist ideálním výletním cílem pro rodiny s dětmi.

Rozhledna Závist je prvním krokem v projektu, který si klade za cíl moderně zpřístupnit národní kulturní památku Závist a prezentovat archeologické památky. Stavbu, kterou navrhl architekt Martin Rajniš, dokončili v prosinci 2021.

Přístup k rozhledně Závist je možný pouze pěšky. Vaše procházka může začít na různých místech, záleží jakým způsobem se dopravíte do blízkosti rozhledny.

Od vlakového nádraží Praha – Zbraslav vede příjemná cesta lesem (po žluté značce), cca asi 2 km (převážně do kopce). Bohužel není vhodná pro kočárky. Na trase není žádné občerstvení, nezapomeňte si přibalit dostatek jídla a pití.

U rozhledny je veřejné ohniště.

Okolo Prahy: Výlet s dětmi - Rozhledna na Závisti u Dolních Břežan

Auto můžete zaparkovat v několika místech:
na parkovišti u hřbitova v Dolních Břežanech, na parkovišti mateřské školy K Hradišťátku, nebo v Břežanském údolí u Zoo koutku, u vlakového nádraží Praha – Zbraslav

Pokud využijete autobus, doporučuje se vystoupit na návsi v obci Lhota, odkud vede k rozhledně asi 2 km dlouhá pěší cesta převážně rovinatým terénem.

Vystoupat můžete na vyhlídkovou plošinu, která se nachází ve výšce 24 metrů.

Okolo Prahy: Výlet s dětmi - Rozhledna na Závisti u Dolních Břežan

Z vrcholu se nabízí kruhový výhled na soutok Vltavy s Berounkou, zámek Zbraslav a nedaleký kamenolom, vysílač Cukrák, Hřebeny, jižní okrajové části Prahy Modřany a Stodůlky, Žižkovskou televizní věž, částečně i Hradčany, na obzoru za Prahou pak vrcholky Českého středohoří a za dobré viditelnosti i Bezděz nebo Ještěd.

Okolo Prahy: Výlet s dětmi - Rozhledna na Závisti u Dolních Břežan
Odkaz na mapu – TADY!

Pokračovat pak můžete do Dolních Břežan přes Károvské údolí.

Okolo Prahy: Výlet s dětmi - Rozhledna na Závisti u Dolních Břežan

Výlet můžete zakončit v Bear Place na cyklostezce. K dispozici je venkovní posezení s dostatečnou výbavou pro malé i velké děti. Otevřeno je jen v sezóně, přesnou dobu upřesním. V době naší návštěvy bylo bohužel zavřeno.
Facebook

Okolo Prahy: Výlet s dětmi - Rozhledna na Závisti u Dolních Břežan

Návrat k vlakovému nádraží Praha – Zbraslav pak už zvládnete po cyklostezce.

Další tipy na výlety v okolí Prahy:

Plovárna JurečekVestec Farma Vraňany Na kole s dětmi do ŘíčanVýlovy rybníků Průhonický park Dendrologická zahradaVšetatyKutná HoraNa kole s dětmi podél Vltavy

Stále si lámete hlavu, kam vyrazit s dětmi v Praze a okolí?

Každý první a patnáctý den v měsíci rozesílám e-mailový zpravodaj o Praze pro děti? Přihlaste se k jeho odběru a mějte přehled, co se děje v Praze! ►►►Zpravodaj o Praze

Napsat komentář