Noční kouzlo Prahy

Objevte společně s dětmi magickou atmosféru noční Prahy! Vydejte se na procházku po osvětlených historických budovách, které září jako drahokamy v městské krajině. Ponořte se do kouzelné atmosféry starobylých uliček, kde se historie setkává s moderním osvětlením. Vezměte si na procházku čelovku – v málo osvětlených zákoutích se bude dětem hodit a vy si naplno vychutnáte každou chvíli této nezapomenutelné výpravy.

Kam vyrazit s dětmi v Praze po setmění?

Po setmění se Praha promění v pohádkové město plné kouzel a tajemství. Uličky a náměstí září historickými budovami, které vypadají jako vystřižené z pohádky. Připravili jsme pro vás 12 skvělých tipů, kam se vydat, abyste zažili ty nejkrásnější noční scenérie a objevili skrytá zákoutí, která ve dne možná ani nepostřehnete. Prožijte s dětmi nezapomenutelné chvíle v noční Praze, která vás uchvátí svým jedinečným kouzlem.

Tip č. 1: Areál Pražského hradu

První zastávkou na naší noční procházce je areál Pražského hradu, který vás překvapí tím, jak málo lidí sem večer zavítá. Bez davů turistů si můžete vychutnat klidnou atmosféru a nechat děti volně se pohybovat.

Nejen děti ocení nádherně nasvícenou Leopoldovu kašnu na II. nádvoří, majestátní katedrálu sv. Víta a její Jižní věž. V horní části věže jsou 2 neobvyklé ciferníky, každý z nich má jen 1 ručičku. Horní ciferník ukazuje hodiny, spodní ukazuje čtvrthodiny a minuty mezi nimi. Na věži vidíme zlacené okno a nad ní je písmeno R, které nám připomíná, že se jedná o dobu císaře Rudolfa II.

Jižní věž katedrály sv. Víta

Tip Pražských zkratek: V červenci osvětlení zapínají cca ve 21:20. Mohu jen odhadovat, že zapnutí osvětlení závisí na době západu slunce.

Kam s dětmi v Praze? Procházka noční Prahou

Neváhejte a projděte se také Zlatou uličkou. Vstup je zdarma. Procházku můžete zpestřit informacemi, které najdete v publikaci Zlatá ulička a alchymisté v rudolfinské Praze.

Detailně rozebírá vznik domků v této ulici a činnost alchymistů, kteří v rudolfinské době využívali nedalekou hradební věž Mihulka pro své experimenty a bádání. Uprostřed brožury najdete nákres kompletních fasád domků mezi Bílou věží a Daliborkou, doplněný o popisy historie jednotlivých staveb. Český náklad je bohužel zcela vyprodán, ale možná budete mít štěstí v antikvariátu.
V současnosti je dostupná v e-shopu pouze v anglické verzi. Cena je 89 Kč.

Tip č. 2: Ulice Nerudova a Radnické schody
Kam s dětmi v Praze? Procházka noční Prahou


Pokračujte směrem k ulici Nerudova, jedné z nejmalebnějších ulic v Praze, plné barokních domů a historických znamení. Nezapomeňte si však udělat malou odbočku a vystoupat pár kroků po Radnických schodech, které vás zavedou do světa plného kouzel a tajemství.

Po pravé straně na schodech uvidíte číslo popisné 2, avšak bez vchodových dveří. Tento záhadný detail může být začátkem úžasného příběhu, který si společně s dětmi můžete vymyslet.

Jaký je důvod, že zde chybí dveře? Mohl by to být skrytý vchod do tajné komnaty, úkryt starobylého pokladu nebo vstup do světa kouzel a fantazie? Povzbuďte děti, aby zapojily svou představivost a vytvořily vlastní verzi příběhu o tom, co se mohlo na tomto místě odehrát. Tato malá záhada nejen zpestří vaši procházku, ale také podnítí kreativitu a zvědavost vašich nejmenších. Nechte se unášet atmosférou starobylé Prahy a užijte si společně tyto kouzelné chvíle.

Tip č. 3 Malostranské náměstí

Pokračujte Nerudovou ulicí až na Malostranské náměstí, kde určitě nepřehlédnete Svatomikulášskou zvonici.

Věž sv. Mikuláše byla poslední hlásnou věží v Praze. Poslední hlásný se odtud odstěhoval až v roce 1891. Jeho úkolem bylo zvonit při požáru a ukazovat směr k místu požáru červeným fáborem z okna, v noci pak směr označil lucernou. Od 60. let minulého století byla ve věži pozorovatelna Státní bezpečnosti, odkud byly sledovány zahraniční ambasády sídlící v okolí. Věž bude sice zavřená, ale otevřeno bude mít určitě Jordán Fast Food (Malostranské náměstí 36/22), který rozhodně nadchne náctileté pro nutnou večeři č. 2.

Kam s dětmi v Praze? Procházka noční Prahou

Na Malostranském náměstí končí pohodová trasa bez davů. Dál přes Karlův most na Staroměstské náměstí potkáte v létě i po desáté hodině večerní davy lidí. Níže uvedená místa jsou pak pro rodiny s malými dětmi vhodná spíše pro brzkou ranní procházku, kterou můžete zakončit snídaní v centru Prahy.

Tip č. 4: Karlův most

Karlův most je každodenně zaplaven tisíci turisty, pokud ale toužíte po jeho autentické kráse a magické atmosféře, vydejte se na něj pozdě v noci nebo časně zrána, kdy je most téměř prázdný. V letních měsících může být i kolem desáté hodiny večerní stále přeplněný, proto se raději vyhněte Karlově ulici a zamiřte přes Seminářskou ulici na Mariánské náměstí. Průchod přes Klementinum bývá na noc uzavřen.

Nepřehlédněte tipy Pražských zkratek na téma Karlův most:

Tahle panoramatická mapka Karlova mostu nezabere žádné místo navíc v batohu, ale na poměrně malém archu vám poskytne řadu informací o Karlově mostě. Je v prodeji v e-shopu Pražských zkratek. Cena je 39 Kč.

Karlův most s dětmi: Panoramatická mapa
Více info – TADY!
Tip č. 6: Mariánské náměstí

Tato zkratka vám nejen umožní objevit Novou radnici Prahy v celé její noční kráse, ale také pokračovat směrem na Staroměstské náměstí bez davů. Na Staroměstské náměstí se můžete vydat ulici Platnéřskou přes náměstí Franze Kafky. Nebo zvolíte trasu ulicí Linhartskou a přes Malé náměstí přijdete také na Staroměstské náměstí.

Kam s dětmi v Praze? Procházka noční Prahou

Budova Nové radnice byla jako první v Praze vybavena oběžnými výtahy – páternostery. Na nárožích najdete dvě sochy od Ladislava Šalouna – Rabbi Löw ben Bezalel (podle pověsti tvůrce zázračného golema) a Železného rytíře, které nejen děti přezdívají pražský Darth Vader.

Tip č. 6: Staroměstské náměstí

Dětem ukažte impozantní Týnský chrám s jeho gotickými věžemi, které vypadají jako z pohádky a kostel sv. Mikuláše, který září svou barokní architekturou.

Zastavte se před Staroměstskou radnicí a vyprávějte dětem o tom, jak orloj funguje.

Ukazuje hned několik různých časů najednou. Pozor: orloj se nepřeřazuje na letní čas, takže od března do října musíte odečíst hodinu (klasický 24hodinový čas měří kruh římských číslic).

Každou celou hodinu (od 9.00 do 23.00) se na orloji ve dvou okénkách objevuje 12 apoštolů. V té chvíli Smrtka (kostlivec) levicí překlopí přesýpací hodiny a pravou hnátou začne tahat za provaz zvonce. Naznačuje vedle stojícímu Turkovi, že jeho čas vypršel. Ten odmítavě kroutí hlavou. Marnivec se při produkci prohlíží v zrcadle a Lakomec potřásá měšcem a mává holí. Kohout svým kokrháním ohlašuje konec představení.

Jak určit na staroměstském orloji čas, kdy nastane západ slunce

Orloj můžete připomenout dětem po návratu z výletu prostřednictvím vystřihovánky, kterou pro ně připravilo Muzeum Prahy. Je připravená ke stažení zdarma.

Poznáváme Prahu s dětmi: Vystřihovánka ke stažení zdarma - ORLOJ
Ke stažení zdarma – TADY!
Tip č. 7: Prašná brána, Obecní dům

Pokračujte ulicí Celetnou stále rovně až k Prašné bráně, vedle které najdete krásně osvícený Obecní dům.

Vpravo zabočte do ulice Na Poříčí, která vás zavede na dolní část Václavského náměstí.

Tip č. 8: Václavské náměstí

Na horním konci rozhodně nepřehlédnete budovu Národního muzea.

V její blízkosti můžete dětem ukázat nenápadný pomník Jana Palacha a Jana Zajíce. Památník tvoří dvě kamenné kruhové mohyly vystupující z chodníku. V mohyly je zapuštěn kovový kříž. Poloha kříže naznačuje směr, kde zapálený Jan Palach padl k zemi. Na levém rameni kříže jsou uvedena jména Jana Palacha a Jana Zajíce s jejich životními letopočty.

Kam s dětmi v Praze? Procházka noční Prahou
Tipy pro první návštěvu Národního muzea s dětmi najdete – TADY!

Tady naše procházka končí. Příště můžete vyrazit obdivovat krásně nasvícené Národní divadlo, obchodní dům Máj, Tančící dům nebo Petřínskou rozhlednu. Samostatnou trasou pro noční procházku může být i Vyšehrad. Podrobnosti, co ukázat dětem najdete ve starším článku – Vyšehrad s dětmi.

Máte své oblíbené místo pro noční procházku Prahou společně s dětmi? Sdílejte svůj tip do komentáře a inspirujte ostatní.

Kam s dětmi v Praze: E-magazín Léto v Praze

Napsat komentář